Városlista
2024. szeptember 22, vasárnap - Móric

Hírek

2021. Április 03. 08:32, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az A és az AB vércsoportúak nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre

Az A és az AB vércsoportúak nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre

Az A és AB vércsoportú koronavírus-fertőzöttek gyakrabban kerülnek súlyos tünetekkel kórházba és nagyobb eséllyel lélegeztetőgépre - mondta Rusvai Miklós virológus pénteken az M1 csatornán.

A szakértő szerint ennek az az oka, hogy a vörösvérsejtek felszínén az úgynevezett A vércsoport anitgénekhez kissé módosult formában a tüdő hámsejtjein, a légzőfelületen hozzá tud kapcsolódni a vírus, így nagyobb támadási felületet okoz. Legvédettebbek ebből a szempontból a 0-ás vércsoportúak, nekik nincs ilyen A vércsoport antigénjük - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy bár rengeteg mutációja van a koronavírusnak, nincs olyan markáns változás a vírus tüskefehérjéjén, ami ellen a vakcinák miatt már kialakult ellenanyagok ne védenének.

Úgy vélte, az, hogy az egyes európai országok másképp védekeznek, természetes, hisz a járványhullám másképp alakul, az országok nincsenek szinkronban. Példaképp említette, hogy az Egyesült Királyságban már lazítanak, miközben Magyarországon a járvány a harmadik hullám csúcsán van.

A várandósokkal összefüggésben azt mondta: a vírusnak nincs magzatkárosító hatása, de hat rá például az anya magas láza, valamint tüdőgyulladás esetén az anya szervezetének alacsonyabb oxigénszintje csökkentheti a magzat oxigénellátást is. Súlyos esetben ez vetéléshez is vezethet - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 22. 09:00, vasárnap | Belföld

Azerbajdzsáni földgázkitermelésről kötött megállapodásokat a Mol

Azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött a Mol-csoport vegyesvállalati partnereivel - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2024. Szeptember 22. 08:59, vasárnap | Belföld

Árvíz - Megkezdődik a Mosoni–Duna apadása

Megnyitották a Mosoni-Duna torkolati művet szombat délután, így a Mosoni–Duna apadása is megkezdődik - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Facebook-oldalán.

2024. Szeptember 22. 08:58, vasárnap | Belföld

Árvíz - Több mint nyolcezer liter üzemanyagot adott át a NAV a védekezésre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki eljárásban lefoglalt üzemanyagot, mintegy 7200 liter gázolajat és több mint 1100 liter benzint adott át az árvízi munkálatokra.

2024. Szeptember 22. 08:57, vasárnap | Belföld

Árvíz - Karácsony Gergely: Budapest jól vizsgázott a védekezésben

Budapest jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a főpolgármester szombaton Budapesten, az árvízvédelmi készültségről a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.