Városlista
2024. szeptember 22, vasárnap - Móric

Hírek

2018. Augusztus 29. 13:09, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A klímaváltozás miatt elfelejtett kórokozók jelenhetnek meg újra

A klímaváltozás miatt elfelejtett kórokozók jelenhetnek meg újra

A jégtáblák olvadásával olyan régi kórokozók kerülnek elő, mint a pestis vagy a lépfene - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A vírusok és baktériumok a sarki jégtáblák mínusz 40 és 70 fok közötti hidegében korlátlan ideig megőrzik fertőzőképességüket, de ezek a kórokozók komoly problémát nem okozhatnak, mivel az orvostudomány ismeri, és így gyógyítani tudja az általuk okozott betegségeket - tette hozzá.

Elmondta: a jégtáblák magas lépfene tartalma valószínűleg a nagyszámú jégbe fagyott államtetemmel magyarázható. Ez a baktérium jelenleg is előfordul, gyakorta Magyarországon is megjelenik.

A szakértő hangsúlyozta: globális felmelegedés nem a jégtáblák olvadása miatt a legveszélyesebb, hanem olyan új szúnyog- és kullancsfajok elterjedése miatt, amelyek állatok és emberek között közvetítik a fertőzéseket.

Ezekből a vektorfajokból folyamatosan új fajok jelenek meg, amelyek új kórokozókat hordoznak, jellemzően nem pusztulnak el télen, és gyorsan szaporodnak tavasszal - fűzte hozzá a virológus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 22. 09:00, vasárnap | Belföld

Azerbajdzsáni földgázkitermelésről kötött megállapodásokat a Mol

Azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött a Mol-csoport vegyesvállalati partnereivel - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2024. Szeptember 22. 08:59, vasárnap | Belföld

Árvíz - Megkezdődik a Mosoni–Duna apadása

Megnyitották a Mosoni-Duna torkolati művet szombat délután, így a Mosoni–Duna apadása is megkezdődik - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Facebook-oldalán.

2024. Szeptember 22. 08:58, vasárnap | Belföld

Árvíz - Több mint nyolcezer liter üzemanyagot adott át a NAV a védekezésre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki eljárásban lefoglalt üzemanyagot, mintegy 7200 liter gázolajat és több mint 1100 liter benzint adott át az árvízi munkálatokra.

2024. Szeptember 22. 08:57, vasárnap | Belföld

Árvíz - Karácsony Gergely: Budapest jól vizsgázott a védekezésben

Budapest jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a főpolgármester szombaton Budapesten, az árvízvédelmi készültségről a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.